تغییر مهارت‌های مورد نیاز بازار کار در عصر هوش مصنوعی / تخصص فنی دیگر حرف اول را نمی‌زند

هوش مصنوعی انسان‌ساز است. نگرانی ازدست‌دادن مشاغل به‌واسطه توسعه هوش مصنوعی به جان انسان‌ها افتاده، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد هم‌زمان با تحولات فضای کار در عصر هوش مصنوعی، معیارهای شرکت‌ها برای جذب نیروهای انسانی هم تغییر کرده است. در عصر هوش مصنوعی شما پیش از متخصص بودن، باید فردی باشید با مهارت‌های نرم و ارتباطی بالا.

بیزینس کوآرتلی در مطالعه‌ای از ۶۹۲ مدیر کسب‌وکار درباره اولویت‌های آنها برای جذب در عصر هوش مصنوعی پرسیده است. (عصر هوش مصنوعی یعنی برهه‌ای که ابزارها و ربات‌ها بدون خستگی، سریع‌تر و دقیق‌تر پتانسیل این را دارند که جایگزین نیروی انسانی باشند.)


افزایش لزوم داشتن مهارت‌های نرم در محیط کار


 این مطالعه نشان می‌دهد زمانی که یک کار می‌تواند دقیق‌تر و سریع‌تر انجام شود، آنچه انسان‌ها را از یکدیگر متفاوت می‌کند، شخصیت آنهاست.

درست است که هنوز مهارت‌های فنی مهم هستند، اما بیشترین اولویت شرکت‌ها برای استخدام افراد در وهله اول این است که آنها صادق و دارای مهارت‌های نرم باشند. این یعنی در عصر هوش مصنوعی، آنچه برای رهبران و مدیران منابع انسانی مهم می‌شود، شخصیت افراد است.

۷۸ درصد از این ۶۹۲ مدیر اعتقاد داشتند که ابزار هوش مصنوعی، لزوم داشتن مهارت‌های نرم در محیط کار را افزایش داده است. آنها بر این عقیده بودند که امروز و در آینده، علاوه بر صداقت و پایبندی به اصول انسانی، ویژگی‌های شخصیتی مانند انگیزه، مسیر شغلی و چشم‌انداز و ظرفیت افراد برای خلاقیت بیش از گذشته مورد توجه قرار می‌گیرد و این یعنی دیگر قرار نیست فردی اشتباهی را در محیط کار تنها به دلیل مهارت و تخصصی که دارد حفظ کنیم. 

به گفته مدیران حاضر در این مطالعه، این معیارها، محیط کار را به محیطی سالم و اخلاق‌مدار تبدیل می‌کنند. این فضا دقیقاً همان فضایی است که در آن میان افراد اعتماد حاکم می‌شود. علاوه بر این، رهبران بر این گمان‌اند که افراد دارای مهارت نرم، انعطاف‌پذیری بیشتری دارند و این روحیه برای پذیرش تغییرات ناشی از پیاده‌سازی سرویس‌های مبتنی بر هوش مصنوعی بسیار مهم است.


اولویت مهارت‌های نوشتاری و گفتاری


به اعتقاد ۷۲ درصد از مدیرانی که از هوش مصنوعی استفاده می‌کنند، داشتن مهارت نوشتار و گفتار نیز اولویت است. البته در مقابل هم ۵۰ درصد از مطالعه‌شوندگان تصریح کردند که هوش مصنوعی از الگوی نوشتار ذهن انسان پیروی می‌کند. این یعنی با راه‌افتادن سیستم‌های هوش مصنوعی در شرکت‌ها ارزش نوشتار توسط انسان کاهش پیدا خواهد کرد.

 اما آنچه این مطالعه می‌خواهد بگوید این است که فراگیری هوش مصنوعی در کسب‌وکارها می‌تواند عامل مؤثری باشد که بیش‌ از پیش انسان باشیم! گزارش جهانی اکونومیک از آینده مشاغل پیش‌بینی کرده که در پنج سال آینده، ۴۴ درصد از مهارت‌های بنیادین مورد نیاز بازار کار تغییر خواهد کرد. بر این‌ اساس یعنی مهارت‌های تحلیلی، خلاقیت، تاب‌آوری و بازگشت به شرایط عادی بعد از بحران‌ها مهم‌ترین مهارت‌های مورد نیاز بازار کار تا سال ۲۰۲۹ باشند؛ البته در کنار احساس کنجکاوی، انگیزه و تمایل به یادگیری بی‌وقفه.

هوش مصنوعی این فرصت را برای انسان‌ها فراهم می‌کند که برای کسب ارزش‌های اخلاقی وقت بگذارند. همه وقت و انرژی خود را صرف کسب مهارت فنی نکنند و به کسب مهارت‌های نرم هم توجه داشته باشند. هدف ظرفیت‌های هوش مصنوعی و این سریع و دقیق بودنش، بی‌فایده کردن توانایی انسان‌ها نیست. هوش مصنوعی شاید بتواند نقش یک پل را ایفا و به انسان مدرن کمک کند که در نظام سرمایه‌داری به‌ سوی کسب فضایل اخلاقی بازگردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *